Çift Anadal Programına (ÇAP) başvuru, kabul ve kayıt koşulları nelerdir?

ÇAP'a başvurular akademik takvimde ilan edilen tarihte, başvuru formu ve not transkripti ile birlikte ilgili birime yapılır.

Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında başvurabilir.

Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin daha önceki yükseköğretim kurumlarında geçirdikleri süreler, öğrencinin başvuracağı yarıyıl hesabına katılır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bir lisans programına kayıt yaptırmış olan öğrenciler ÇAP’a başvuramazlar.

ÇAP lisans programlarına başvuracak öğrencilerin, birinci yılsonunda en az 60, ikinci yıl sonunda en az 120 AKTS ders almış ve başarmış olmaları, ile birlikte, GNO’nun 4.00 üzerinden en az 3.00 olması ve Anadal programının başarı sıralaması itibarı ile % 20 içerisinde bulunması gerekir.

%20 başarı sırası hesaplanırken, aynı sınıftaki ve program adı aynı olan (normal ve ikinci öğretim) programlarında kayıtlı öğrencilerin değerlendirmesi birlikte yapılır.

ÇAP başvurularının değerlendirilmesinde öncelikle ağırlıklı GNO’suna, ortalamanın eşitliği halinde, tamamlanan toplam AKTS’ye bakılır. Toplam AKTS’nin de eşit olması halinde, yükseköğretim kurumuna girdiği yıldaki ÖSYM sıralaması dikkate alınarak seçim yapılır.

Öğrenci aynı anda, birden fazla ÇAP veya yandal programına yerleştirilemez. Öğrencinin tercih sırası göz önünde bulundurularak yerleştirme yapılır.

ÇAP’a kayıtlı olan öğrencinin, yatay geçişle anadal programını değiştirmesi durumunda ÇAP’taki kaydı silinir.

ÇAP’a kabul işlemi, başvurulan programı yürüten bölümün önerisi ve ilgili birimlerin yönetim kurulu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihler içerisinde tamamlanarak, asil ve yedeklerin listesi birlikte ilan edilir. Her öğrenci bir kez asil ve farklı bir programın yedek listesinde de bir kez yer alabilir.

ÇAP'a hak kazanan öğrencilerin kesin kayıt işlemleri, Akademik takvimde ilan edilen süre içerisinde, öğrencinin şahsen müracaat etmesi halinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.

Asil öğrenci listesinde bulunup ÇAP’a kesin kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerine yedek listede kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin listesi, Üniversitenin internet sayfasından ilan edilir. Bu öğrencilerin kesin kayıt işlemleri akademik takvimde ilan edilen süre içerisinde, öğrencinin şahsen müracaat etmesi halinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.

ÇAP öğrencisi kayıt dönemi içerisinde anadal ve çift anadal programına ders kaydını yaptırır.

ÇAP için ek sınıf açılmaz. ÇAP öğrencileri anadal programı öğrencileri ile birlikte derslere devam ederler.